2 mar 2008

ANUNCIS DE POLITICA LINGUISTICA DEL PP A LLEIDA (2)

Rajoy anunciava, també a la capital de Segre, un sistema educatiu que fomentés que defensés “la llibertat dels pares per donar als seus fills l’educació que creguin més convenient”.

El PP porta tota la campanya llançant propostes que atempten contra el model de Catalunya integradora i unida que s’ha aconseguit amb l’esforç dels catalans d’origen i dels nous catalans que s’hi han anat sumant i que han anat arribant a Catalunya en diferents onades migratòries. Amb orígens geogràfics diversos, aportant la seua llengua i el seu pòsit cultural diferencial al conjunt i adoptant el català com a llengua seua també.

Tot i que el Partit Popular digui que si guanya les eleccions del dia 9 de març, canviarà el model lingüístic escolar i suprimirà la immersió lingüística, cal reconèixer que decidir un únic model d’escola que garantís el coneixement de les dos llengües oficials i garantís un únic model de societat, va ser un dels acords més positius que es van prendre a Catalunya un cop guanyat l’autogovern.

Un sistema d’immersió lingüística que ha garantit que les noies i els nois surtin de l’educació obligatòria sent competents en les llengües oficials: català i castellà. Un sistema d’immersió que ha construït des del sistema educatiu una única comunitat, cohesionada i integradora que es comunica en català i castellà sense problemes. També en aranès a la Val.

El PP diu que els pares han de tenir la llibertat de donar als seus fills “l’educació que creguin més convenient” com si el dret universal a l’educació fos una opció “a la carta”. El PP continua dient que farà una llei que garanteixi l’ensenyament del castellà, con si això no estés garantit ja. La veritat és que tots els alumnes surten del sistema educatiu sent també competents en llengua castellana.

El PP té una curiosa manera de concebre la llibertat de les persones, una concepció de la llibertat sesgada, que atempta contra el dret fonamental de la garantia de la igualtat de drets i igualtat d’educació com a garantia d’accés a la igualtat d’oportunitats, independentment de l’origen, del sexe, o de la llengua d’identificació familiar.

La formació, la preparació, l'educació, fomenta la llibertat de les persones perquè les dota de sentit crític i possibilitats de triar. La llibertat té una part fonamental en la igualtat d’oportunitats de les persones que els permeti progressar, anar endavant, tenir distintes opcions en què desenvolupar-se com a persona i construir la seua biografia social i personal.

La llibertat que proclama el PP poc té a veure amb el concepte de llibertat que iguala i equilibra, i molt amb la idea de segmentació en funció de desitjos i possibilitats particulars, no generals.