14 may 2010

LA IMPLICACIO DE LA REPUBLICA DOMINICANA EN EL BENESTAR DE LES PERSONES DE LA REPUBLICA QUE VENEN A CATALUNYA, UN PAS MÉS

Al llarg d'aquests anys he parlat molt poc en aquest espai de l'activitat de la Secretaria de Política Lingüística. Una feina intensa, sensata, proactiva, dialogada i transversal. Feta colze a colze amb els sectors, els departaments, els operadors, els agents, analitzant necessitats i posant fil a l'agulla per fer de les dificultats possibilitats i dels reptes  oportunitats. Oportunitats de servei  i de col.laboració conjunta. Avui trenco aquesta tendència perquè és una data significativa.  Hem celebrat la signatura d'un conveni de col.laboració que m'omple de satisfacció, no només en el terreny personal sinó també per l'equip de persones que hi ha estat treballant i l'ha fet possible. Un conveni important, no només pel seu contingut sinó pel que representa.

La  cònsol de la República Dominicana i el secretari de Política Lingüística, en presència del Vicepresident de la Generalitat, de la vicecònsol  de la República Dominicana, de mi mateixa, com a directora de Planificació i Foment,  i de l'equip entusiasta de la SPL i del Consolat que hi ha treballat (la Mar, l'Elena, el Matias, la Dolors, i més recentment la Denise i la Mònica)  han signat un acord de col.laboració  que possibilitarà que el consolat lideri, amb el suport de la SPL, un seguit d'actuacions adreçades a informar les persones de la República que arribin a Catalunya, que ja hi visquin, o que vulguin venir  a establir-s'hi o a estudiar,

La materialització d'aquesta signatura és la concreció d'una línia estratègica engegada des de la direcció de Planificació i Foment -justament val a dir-ho  a partir d'una conversa informal, però intensa i apassionada, fa mesos  amb la Rocio Pichardo cònsol de la República Dominicana d'on va sortir la necessitat d'engegar una iniciativa en aquest sentit- que té per objectiu la implicació dels consolats en la política lingüística, entesa aquesta com una política social per al benestar dels ciutadans. Per treballar la cohesió social, i facilitar a les persones que arriben a Catalunya, o estan preparant el seu projecte de viatge migratori, la integració a la nova societat, és imprescindible que tinguin canals d'informació que els ajudin a conèixer la nova societat, i especialment la realitat lingüística amb què es trobaran, i eines i recursos disponibles, a l'abast i fàcils d'utilitzar que els permetin familiaritzar-se amb la llengua catalana abans del viatge o immediatament en el moment que arriben aquí. Malauradament, massa sovint, les persones que venen de fora no saben que tenim dos llengües, que la llengua catalana és viva, de coneixement i ús imprescindible en els pobles i ciutats, i quan arriben aquí a la problemàtica i dificultats de la immigració s'hi afegeix també el problema comunicatiu que suposa ignorar la llengua d'ús habitual.  El consolat disposarà d'un espai físic i virtual d'informació i acollida lingüística, a la seu del Consolat i a la seua web. Des de la web, els destinataris són les persones que volen venir a Catalunya, i hi trobaran tota la informació que necessitin per ublicar-se i entendre el país on van a viure, de manera prèvia. Des del Consolat els ciutadans que s'hi adrecen per buscar qualsevol tipus d'informació tindran a partir d'ara també informació i assessorament sobre la situació, les eines i recursos que els poden fer més fàcil la comprensió de la realitat lingüística catalana l'aprenentatge de la llengua pròpia que els és desconeguda en arribar.

El paper dels consolats en aquesta tasca d'informació, de sensibiliutzació, de guiatge de les persones que arriben en les particularitats de la societat catalana és vital i imprescindible. I ho és a dos nivells: com a element referencial que són per a les persones que volen /o han de venir, i com a element de suport per a les persones que ja són aquí. El paper dels consolats en la sensibilització dels seus conciutadans dels valors socials, comunicatius, vitals, relacionals, laborals, de l'aprenentatge de la llengua, tant per als joves com per als adults, és cabdal.

Per això em satisfà molt la signatura de l'acord d'avui.  Perquè ha estat una tasca de disseny i preparació no pas curta, intensa, i feta amb la col.laboració, l'entusiasme i la complicitat absoluta de la cònsol i del seu equip. Cap iniciativa és possible si no hi ha persones que se la creuen, la fan seua i la lideren. I aquest és un cas paradigmàtic en positiu.

Em satisfà molt la feina feta i especialment la que queda per fer i hem simbolitzat avui amb l'acte de signatura. Perquè és donar resposta a una inquietud, a una necessitat observada, per part de la consol i del seu equip: la necessitat de ser proactius, de ser també un espai de suport i referent per als seues conciutadans en un tema tant important per a ells com és arribar a la plena competència lingüística que necessiten, com a membres que ja són de la comunitat catalana.

La signatura d'avui és  tot just l'inici del treball que hi ha per fer. Amb el Consolat de la  República desenvoluparem les actuacions que han estat acordades. Paral.lelament, continuarem desenvolupant l'estratègia de treball conjunt i d'implicació dels consolats dels països dels quals hi ha més habitants a Catalunya: Equador, Colòmbia, Bolívia, Argentina, Perú, Marroc i Rumania.

Un projecte engrescador, interessant i necessari que tot just avui ha començat a donar el primer fruit. I com tots els primers fruits, que són molt desitjats,  l'hem viscut amb intensitat.