19 sept 2010

A L'ESTIU BARCELONA T'ACULL. UN MAGNIFIC PROGRAMA QUE VAM CLOURE AHIR!

Ahir al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, amb la presidència de l'alcalde de la ciutat Jordi Hereu, i de la regidora de Benestar, Imma Moraleda i el comissionat per la Immigració, Dani de Torres, amb  l'Assumpta Bailach, directora del Consorci  de Biblioteques i amb la responsable del Consorci d'Educació de Barcelona vaig tenir la satisfacció de participar en la cloenda de la segona edició del programa A l'estiu Barcelona t'acull.



A la foto veieu el saló buit, perquè encara no tinc les de l'acte, però ahir a la tarda -tot i que era dissabte i plovisquejava ben bonic a Barcelona- estava de gom a gom, de nois i noies, pares i famílies, de diferents nacionalitats. Va ser un acte realment emocionant, entranyable. L'alcalde els va parlar des del cor d'una persona que viu i s'estima la ciutat i els seus habitants, com només pot parlar un alcalde a les persones -que com les que hi havia al Saló de Cent- manifesten que volen formar part de la ciutat com un ciutadà més. "Des d'ara formeu part ja del futur de Barcelona". L'emoció se'ls notava a flor de pell quan un rera l'altre rebien l'aplaudiment d'amics i familiars i el diploma que els acreditava que havien passat un parell de mesos treballant, aprenent, coneixent la ciutat en el programa A l'estiu, Barcelona t'acull. El Saló de Cent ple de goma  gom, un magnífic i emblemàtic escenari per a cloure una magnifica activitat.



visitant el Parc Güell. Font El Periodico de Catalunya
Molts d'ells feia pocs mesos que havien arribat a Barcelona, per reagrupament, i no sabien què s'hi trobarien. Alguns no volien venir del país d'on estaven. A Barcelona hi tenien la mare o el pare o part de la família, però al seu lloc d'origen (Perú, Equador, Bolívia, Pakistan, Colòmbia, Filipines, República Dominicana, Ucraïna, Marroc i Xina) hi havia la seua vida fins aleshores: part de la família, els amics, els llocs coneguts i estimats, les rutines i també somnis i esperances.

El reagrupament  va portar a Barcelona poc abans de l'estiu  a aquests 133 nens i nenes, nois i noies, d'entre 12 i 18 anys. Com l'any 2009 -que vam fer la primera edició-, quan van arribar es van trobar acollits -durant els mesos de juliol i agost- per un programa, educatiu i lúdic,  multidisciplinar que té com a objectius que aprenguin llengua catalana i que s'incorporin a la ciutat coneixent-la, que coneguin l'entorn que a partir d'ara serà el seu, que coneguin els equipaments, que facin seues les biblioteques, el sistema educatiu, les entitats, els costums, que facin amics, que tinguin una imatge pròxima de la ciutat i que s'hi comencin a trobar bé.

A l'estiu Barcelona t'acull és un projecte sorgit d'una idea del Comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona, dins el programa de Reagrupament que tira endavant des de fa anys, al qual tant el Consorci de Biblioteques com  nosaltres, la Secretaria de Política Lingüística, ens vam abocar amb passió des del primer moment perquè vam creure que era una idea no només magnífica sinó necessària. Conjuntament amb un equip magnific de tècniques i tècnics que l'han fet possible, l'hem desenvolupat des del convenciment que sumant esforços les iniciatives són infinitament millors i que, a més, ens necessitem tots. La transversalitat no només s'ha de teoritzar sinó que s'ha de practicar. Aquest any 2010 al projecte s'hi ha incorporat el Consorci d'Educació de Barcelona, el qual  hi juga un paper fonamental ja que aquests nens i nenes s'han d'incorporar al nostre sistema educatiu al mes de setembre. L'aprenentatge de l'idioma que comencen a fer en aquest programa, les estratègies que aprenen, els itineraris que comencen a desenvolupar, els hàbits i costums als quals s'atancen amb diferents activitats, amb monitors especialitzats, són eines que els han de permetre iniciar el seu viatge educatiu amb millors condicions i amb més seguretat.

Van parlar també els protagonistes directes: un nen i una nena, una mare i un dels monitors. Bones experiències, pors vençudes, amics nous, estima a la ciutat, descobertes que no s'esperaven, amistat, gratitud... van ser paraules que es van repetir en les intervencions. Un acte realment bonic i emotiu, amb una cuidada posada en escena, en un marc incomparable. Un acte que  recordaran sempre. N'estic convençuda.